img

Тканина коноплі. Унікальне екологічне волокно.

Екологічна мода вже давно не є просто модним трендом, але — необхідністю, що визначає сучасний погляд на виробництво одягу та аксесуарів. Швидка мода відома своїм великим водоспоживанням, шкідливими викидами, застосуванням  хімічних речовин, котрі псують навколишнє середовище, погіршують умови праці виробників і спричиняють проблеми зі здоров'ям споживачів.

Екологічна мода виступає в ролі альтернативи цій шкідливій практиці, пропонуючи нові методики, що мають на меті зниження впливу на довкілля, а також посилення соціальної справедливості. Тренд розвитку сталої моди реалізується в різних аспектах модної індустрії, включно з дизайном одягу. Динамічний стиль життя та сучасні умови забруднення навколишнього середовища спонукають споживачів та виробників шукати нові варіанти взаємовідносин, з можливістю виробництва екологічного, довговічного та змістовного вбрання. Водночас одяг повинен відповідати сучасним трендам та бути популярним серед певних категорій споживачів. Кінець епохи надлишкового достатку закінчується, натомість надходить епоха розумного споживання, зваженого вибору якісних продуктів, що породжує необхідність створювати одяг високої якості.

До початку XX ст. найпопулярнішою рослиною для отримання волокна в Україні були коноплі. В етнографічному описі слободи Просяної Старобільського повіту (Луганщина) вказано, що для вирощування льону кліматичні умови були несприятливі, — на відміну від коноплі, яку вирощували в кожному домогосподарстві. Коноплі — рослина з луб’яним волокном, що походить зі стебла; вона відігравала важливу роль у світовій історії людства, конкуруючи з льоном в якості основного текстильного волокна рослинного походження, аж до кінця XIX ст. З точки зору екологічності коноплі вважаються волокном з мінімальним впливом на навколишнє середовище, — і навіть приносять користь. 

Коноплі — це відновлювальне волокно, яке активно росте в різних кліматичних умовах. Сама культура швидко зростає та має високий рівень поглинання вуглецю: згідно з останніми дослідженнями Центру інновацій природних матеріалів у Кембриджі, вона вловлює атмосферний вуглець вдвічі ефективніше, ніж ліси. Для вирощування коноплі не потрібні хімічні пестициди, добрива або ГМО; на відміну від бавовни та льону, коноплі потребують небагато води. Ця рослина  цілющим чином впливає на ґрунт, поповнюючи важливі для нього поживні речовини. У деяких регіонах цю рослину вирощують на землі, щоб витягти з ґрунту такі забруднювальні речовини, як цинк і ртуть, — а її коренева система мінімізує ерозію ґрунту. Її можна висаджувати неодноразово на тій самій землі, і вона часто використовується для оздоровлення ґрунту між вирощуванням інших культур. Коноплі виробляють на тій самій площі на 250% більше волокна, ніж бавовна, і на 600% більше волокна, ніж льон; ця рослина дає найвищий врожай на такій самій площі серед усіх натуральних волокон.

Світовим лідером з вирощування конопель сьогодні є Китай, — тоді як виробництво тканин з цієї рослини в менших масштабах відбувається також в Європі, Австралії, ПАР, Чилі та у Північній Кореї. У Європі основними виробниками конопельних волокон є Франція, Німеччина та Великобританія. Високий попит та рентабельність продукції спонукали й українських виробників звернути увагу на цю культуру та пригадати традиції її культивування. Дозволи на вирощування технічної коноплі мають близько 30 українських підприємств. Попри перспективність напрямку, його розвиток стримують такі чинники, як відсутність сучасних переробних заводів, налагоджених ринків збуту, культури споживання, а також деякі законодавчі обмеження. В Україні залишилось 4 заводи з первинного перероблювання технічних конопель: два — у Сумській, один — у Полтавській та один — у Житомирській області. Ці заводи також здатні переробляти солому, з якої можна виробляти текстиль, трикотаж, взуття, целюлозу та папір; однак вони потребують реорганізації та сучасного технічного оснащення, яке могло застаріти з часів СРСР.

Цим напрямом вже зацікавились українські інвестори. На Житомирщині створюють кластер на базі проєкту «Ma’rijanni Hemp Industrial Park» для вирощування та перероблювання технічного волокна конопель, а також планують закласти плантацію коноплі, яка буде найбільшою в Європі. Такі плани відкривають для українських аграріїв майбутні перспективи розвитку та відродження давно втраченого, проте традиційного для України коноплярства. На жаль, розвиток коноплярства був призупинений на початку XX ст. на законодавчому рівні багатьох країн світу, також і в Україні — у зв’язку із вмістом канабісу. Таким чином, унікальна екологічна культура для створення текстильного волокна, що має унікальні властивості, була забута виробниками.

Коноплі є одним з найміцніших і найдовговічніших натуральних текстильних волокон. Вони стійкі до ультрафіолетового випромінювання та цвілі. Тканина має високу абсорбентну здатність, тому її легко фарбувати: вона слугує хорошим полотном для натуральних барвників. Залежно від рослини та технології обробки, коноплі можуть бути кремово-білими, коричневими, сірими, майже чорними чи зеленими. Окрім того, коноплі мають відмінні антибактеріальні та терморегулювальні властивості, ідеально підходять для збереження прохолоди в теплу погоду, або зігрівання — в прохолодну. За зовнішнім виглядом тканини з коноплі дуже схожі на льон, але мають елегантніший та вишуканий вигляд, а також не так сильно зминаються. Тканини з коноплі гарно тримають форму та витримують значну кількість циклів машинного прання.

Сучасні волокна конопель є одними з найбільш універсальних натуральних волокон, які пройшли довгий шлях від товстих волокон мішковини, з котрими їх асоціювали десятиліття тому, до тонкого волокна, здатного забезпечити створення делікатних шовковистих матеріалів. На сьогодні за допомогою волокна коноплі створюють багато різних типів тканин, серед іншого — костюмно-платтяні та блузочні матеріали. Область зростання визначає тип волокна та отриманої тканини. Чим спекотніший і сухіший регіон, тим краще придатні вирощені там коноплі для міцніших тканин типу мішковини, тоді як у прохолодніших регіонах виробляють тонші стебла, які підходять для м’яких, тонких тканин.

Сьогодні коноплі перетворилися на одну з найбільш знакових і улюблених тканин, переваги якої були доведені, оскільки протягом останнього десятиліття питання сталого розвитку вийшли на перший план. Одне з найбільших досягнень у дослідженнях засвідчує, що тканини з конопель є одними з найбільш екологічно чистих тканин на ринку; крім того, вони забезпечують неймовірні переваги для навколишнього середовища, а також є гарними із суто естетичної точки зору.

В каталозі бренду POLONETS представлено колекцію блуз та суконь, з тканини коноплі. Зразки виробів з коноплі представлено нижче. Для того, щоб обрати жіночі речі в каталозі, виготовлені з тканини коноплі, можна переглянути у каталозі за допомогою фільтру "Тканина - коноплі".

Автор статті — Оксана Полонець, дизайнер бренду POLONETS

Галерея